Ενημερωτικό δελτίο

* indicates required

Προσυνέδριο για τη Χαρουπιά

 

 

Προσυνέδριο για τη Χαρουπιά και τις Πολυδιάστατες Ιδιότητές της , διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», με την  στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, το Σάββατο 9 Ιουνίου και ώρα 17.00 – 20.30, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου.

 

Το προσυνέδριο εντάσεται στην προσπάθειά για την Προστασία, Ανάδειξη και Αξιοποίηση της Χαρουπιάς της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης» που έχει αναστηλώσει το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο της Κρήτης, τον Χαρουπόμυλο Πανόρμου και τον έχει αναδείξει σε ένα σύγχρονο Κέντρο Τέχνης. Τέλος του 2018, προγραμματίζεται μεσογειακό συνέδριο με συμμετοχή άλλων χωρών της Μεσογείου οπως Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αλγερία Κύπρος και Τουρκία.

 

Με προσπάθεια της ίδια Πολιτιστικής Εταιρείας  έχει προκριθεί στο δεύτερο στάδιο η πρόταση  για την αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της  UNESCO.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγνώριση και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου προιόντος με τη μεγάλη διατροφική και πολιτισμική αξία.

Το δεύτερο στάδιο, είναι εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερόμενων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η τελική απόφαση θα κριθεί αργότερα μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα κατατεθεί την 2η Ιουλίου. Για το λόγο αυτό παρακαλείται οποιος γνωρίζει κάποια στοιχεία αναφορικά με το χαρούπι να  τα γνωστοποιήσει προκειμένου να εμπλουτιστεί η πρόταση (ιστορίες, γνωμικά, γεγονότα κ.ά.) . Η ένταξη της αγροδιατροφικής παράδοσης του χαρουπιού στην Κρήτη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα βοηθήσει σημαντικά στην   άνάδειξη και προώθηση του χαρουπιού και των προιόντων του.

Στοιχεία Επικοινωνίας  Κορίννα Μηλιαράκη 6974.920998, korinamiliaraki@yahoo.gr, info@epimenides.gr  www.epimenides.gr

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “Προσυνέδριο για τη Χαρουπιά και τις πολυδιάστατες ιδιότητές της” το Σάββατο 9 Ιουνίου, στο Χαρουπόμυλο.Ακαδημαικοί, ερευνητές, μέλη της τοπικής κοινωνίας μοιράστηκαν επιστημονικές γνώσεις για τις ιδιότητες και την καλλιέργεια, όπως και προσωπικές μαρτυρίες γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό του χαρουπιού στην Κρήτη.Ήρθε η ώρα για την εντατική προετοιμασία του Μεσογειακού Συνεδρίου στο τέλος του χρόνου.Περιμένουμε τις ευχές σας…

Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δημήτρης Σαμψών, κάτοικος Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου.

 

Γιώργος Δρακωνάκης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πινών Ελούντας “ο Μύλος “

Δημήτρης Σαμψών, κάτοικος Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου

Μιχάλης Στεφανάκης, Γεωπόνος , Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιάννης Κασαπάκης , Γεωπόνος , Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης κ Ελέγχων Χανίων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , επιστημονικός συνεργάτης της ιστοσελίδας