Ενημερωτικό δελτίο

* indicates required

Ο Χαρουπόμυλος Πανόρμου και ο “Επιμενίδης”

Στην περιοχή του Πανόρμου Ρεθύμνου, που βρίσκεται στο κέντρο του βόρειου οδικού άξονα, ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, στην «καρδιά» της κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής του Ρεθύμνου (Μυλοπόταμος) υπάρχει ο μοναδικός -ίσως- παλιός μεγάλος Χαρουπόμυλος της Κρήτης, ο οποίος μετά την παραχώρηση της χρήσης του στον «Επιμενίδη» κηρύχθηκε ως βιομηχανικό μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ύπαρξη του εγκαταλελειμμένου και ερειπωμένου βιομηχανικού κτιρίου επεξεργασίας χαρουπιών έδωσε το ερέθισμα για τη δημιουργία ενός πρότυπου χώρου τέχνης και πολιτισμού στο Πάνορμο του νομού Ρεθύμνου. Ο Χαρουπόμυλος, από το 1996 λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας ποικίλων καλλιτεχνικών, συνεδριακών κι αθλητικών δράσεων και σταδιακά αποτέλεσε το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής.

Οι εργασίες αποκατάστασής του Χαρουπόμυλου ξεκίνησαν το 1998 με προσφορά της αρχιτεκτονικής μελέτης από την Παναγιώτα Τριμανδήλη – Μαγκάν και με χρηματοδότηση της περιφέρειας Κρήτης.

Ο χώρος αυτός, ιδιοκτησίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πανόρμου,  με την πρωτοβουλία και ενεργή συμμετοχή  του «Επιμενίδη» έχει μετατραπεί σε αξιόλογο πολιτιστικό, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο όλης της Κρήτης. Για να ολοκληρωθεί πλήρως, υπάρχουν ακόμα σχέδια να δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του υπαίθριο θέατρο, καθώς και πάρκο ενδημικών φυτών και λουλουδιών της Κρήτης.”