Ενημερωτικό δελτίο

* indicates required

Το Σώμα του «Συνόλου» Νο2-Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου στην Κρήτη

sos

τετραήμερο εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο σωματικού θεάτρου

της Anu Almagro (Salonen) και του Δημήτρη Βάρκα
22-23-24-25 Μαΐου 2015
10πμ-5μμ
στον Χαρουπόμυλο 
 Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»
ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ «ΣΥΝΟΛΟΥ» (ENSEMBLE) No2
 «Στροφή προς την έρημο – Το Τοπίο της Αναπνέουσας Ψυχής»
Το σεμινάριο επικεντρώνεται στη δυναμική του σώματος του «συνόλου» σε σχέση με τον περφόρμερ ως ατομικότητα. Το «σύνολο» θα ανακαλυφθεί μέσω μιας κοινής αναζήτησης, με ασκήσεις πάνω στον κοινό ρυθμό,  στη σχέση με τον χώρο και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς κίνησης. Η σωματικότητα του κάθε περφόρμερ βασίζεται στην αισθαντικότητα του σώματος και τη δυναμική σωματική άσκηση που, ως οδηγοί, μας ταξιδεύουν μέσα από την ευαισθησία της φαντασίας, μέσα από μνήμες και συναισθήματα. Δουλεύουμε προς την ξεδίπλωση του «ρόλου», ο οποίος αναδύεται μέσα από τη δημιουργική δύναμη και την έμπνευση του κάθε περφόρμερ. Θα αφυπνιστούμε μέσα από ασκήσεις που περιλαμβάνουν δουλειά πάνω στη σωματική «ζωή» του περφόμερ, τη φαντασία, τις παρορμήσεις, τη συναίσθηση του χώρου, τη συγκέντρωση, τη χαρά, τον χορό, τον λόγο, τον ρυθμό και το τραγούδι – λαμβάνοντας και προσφέροντας στήριξη, σαν ένα ζωντανό, αναπνέον, κινούμενο και ηχοποιόν  σύνολο.
Σ’ αυτό το εργαστήρι θα δουλέψουμε πάνω σε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης της δημιουργικής έμπνευσης μέσα από το σώμα και στο πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την έμπνευση σε πράξη. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν τρόπους για τη δημιουργία υλικού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας παραστάσεων. Ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί θα μπορούν να εστιάσουν στη δημιουργικότητα τους ως περφόρμερς και να αντλήσουν έμπνευση, συγκέντρωση και «βάθος». Η εμπειρία της ψυχοσωματικής θεατρικής εκπαίδευσης υποστηρίζει και ενισχύει την υποκριτική ικανότητα και την απόδοση του περφόρμερ σε πολλές πτυχές, όπως την ενδυνάμωση της «παρουσίας» πάνω στη σκηνή, τη βαθύτερη κατανόηση του εαυτού, των άλλων, του χώρου και των χωροταξικών σχέσεων, τη σωματική δράση, τη φωνή και τη μουσική.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται ή/και έχουν κάποια εμπειρία πάνω στο θέατρο, το χορό ή τη μουσική. Είναι ανοικτό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς αλλά και σπουδαστές. Είναι μια δοκιμασία που απαιτεί πειθαρχεία, συγκέντρωση, και πνευματική και φυσική αντοχή καθώς η δουλειά είναι αρκετά απαιτητική.
Το θέμα της έρευνας μας αυτήν την χρονιά είναι «Η Έρημος». Οι συμμετέχοντες καλείστε να μάθετε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το θέμα αυτό. Επίσης ζητούμε τρεις «εικόνες» που αναφέρονται στην έρημο σε σχέση με την προσωπική σας αντίληψη και οπτική. Και τέλος, να μάθετε απ’ έξω έναν  μονόλογο ή κείμενο ή ποίημα ή προσευχή, από οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας εμπνέει, συνδέοντας την ψυχή σας με το θέμα μας – Την Έρημο.
 Δουλεύουμε ξυπόλυτοι, φορώντας άνετα ρούχα πρόβας.
Η γλώσσα επικοινωνίας στο σεμινάριο θα είναι τα Αγγλικά με δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά αν και όποτε είναι απαραίτητο
ειδική τιμή για Ανατολικο-Ευρωπαίους, Ευρωπαίους σε “κρίση” και φοιτητές
προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ διαμονή μέχρι ορισμένου αριθμού συμμετεχόντων
περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων
Πληροφορίες-Επικοινωνία
και/ή
και στα τηλέφωνα: +30 6944 671 613, +30 6936 742 475
 
Η ομάδα μας αναζητεί συνεργάτες για τη νέα της δουλειά. Αν ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Η πρώτη μας «συνάντηση» προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Χαρουπόμυλος, στο Πάνορμο Ρεθύμνου, στις 26/27-31 Μαΐου. (Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην ερευνητική περίοδο του πρότζεκτ  Σαχάρα-Η Έρημος) 
 
Η Anu είναι ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής στον βραβευμένο πολωνικό θίασο Teatr Piesn Kozla / Song of The Goat Theatre. Από το 2007 που έγινε μέλος του θιάσου, υπήρξε βασικός συνεργάτης στη δημιουργία των παραστάσεων Macbeth, The Crucible, Songs of Lear και Portraits of Cherry Orchard σε σκηνοθεσία Grzegorz Bral και έχει περιοδεύσει με τον θίασο σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Η Anu έχει ηγηθεί σεμιναρίων υποκριτικής και σωματικού θεάτρου διεθνώς και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια ανα την Ευρώπη. Ήταν πρωτεργάτης και σκηνοθέτης της ομάδας θεάτρου  Odra Ensemble και ιδρυτικό μέλος του Φινλανδικού Clowns without borders κάνοντας μουσικοθεατρικές κλόουν παραστάσεις για παιδιά σε όλο τον κόσμο. 
Ο Δημήτρης είναι ηθοποιός από την Ελλάδα που έχει δουλέψει διεθνώς σε Ευρώπη, Αγγλία, και Ρωσία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους της Θες/νίκης, συμπεριλαμβανομένης της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Ο Δημήτρης έχει Μάστερ στην Υποκριτική από το Manchester Metropolitan University (MMU) μαθητεύοντας κοντά στο βραβευμένο πολωνικό θίασο Teatr Piesn Kozla / Song of the Goat Theatre στο Wroclaw, της Πολωνίας. Από το 2012 έγινε μέλος του θιάσου και συνδημιουργός της παράστασης Portraits of Cherry Orchard. Είναι συνιδρυτής της ομάδας σωματικού θεάτρου Odra Ensemble. Από το 2014, ο Δημήτρης διδάσκει και ηγείται σεμιναρίων κι εργαστηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
(από τη δουλειά της Anu και του Δημήτρη στην παράσταση “Portraits of the Cherry Orchard”, Grzegorz Bral (σκην.), Song of the Goat Theatre)
(από τη δουλειά της Anu στη βραβευμένη παράσταση “Songs of Lear”, Grzegorz Bral (σκην.), Song of the Goat Theatre)
(από τη δουλειά της Anu και του Δημήτρη στην παράσταση “We Will Leave Only Bone: Reflections of Eurydice”, Anu Almagro-Salonen (σκην.), Odra Ensemble) 
 
Εστιάζοντας στην Έρημο
Καθ’ όλη την ιστορία, η έρημος υπήρξε πάντοτε ένα μέρος περισυλλογής. Όλοι οι μεγάλοι προφήτες πέρασαν απ’ την έρημο αναζητώντας φώτιση, μεταμόρφωση, αλλά και λέξεις, τον «Λόγο». Η έρημος εμφανίζεται ακόμη, ως ένα καταφύγιο. Το πέρασμα μέσα από την έρημο μπορεί να εκδηλωθεί ως αναζήτηση για μια “καλύτερη” ζωή. Πολλοί έχουν ταξιδέψει μέσα από την έρημο για να φτάσουν στη «Δύση». Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους στην πορεία, πολλοί έχουν χάσει τις οικογένειες και τους φίλους τους.
Το ταξίδι μέσα από την έρημο μπορεί να δώσει γαλήνη σ αυτόν που την αναζητεί. Μπορεί να γίνει το καταφύγιο όπου κάποιος μπορεί να κρυφτεί από τις κοσμικές απολαύσεις, τους πειρασμούς και τους περισπασμούς, και να αποκτήσει μια χαρούμενη και «καθαρή» γαλήνη της καρδιάς και του νου. Ο χρόνος στην έρημο μπορεί να γίνει σύμμαχος στην αναζήτηση της πνευματικότητας. Όμως η έρημος μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια θανάσιμη παγίδα· η υπερβολική ζέστη, η έλλειψη νερού, οι αμμοθύελλες, η μοναξιά αλλά και το δάγκωμα του σκορπιού, έχουν τελειώσει τις ζωές πολλών μέσα στο χρόνο.
Η έρημος είναι σίγουρα ένα μέρος με κρυμμένους θησαυρούς. Αυτή η άγονη γη ήτανε κάποτε γόνιμη και έτρεφε πολιτισμούς. Αυτοί οι πολιτισμοί τώρα παραμένουν εκεί, θαμμένοι, ξεχασμένοι, περιμένοντας να ανακαλυφθούν, ή ίσως και να μη βρεθούν ποτέ. Μόνο τα τραγούδια, που κατά καιρούς ταξιδεύουν στους αμμόλοφους, τραγουδισμένα από τους ανθρώπους της ερήμου, ίσως κουβαλούν τις χαμένες ιστορίες παρελθόντων πολιτισμών. Μονάχα αυτές οι ιστορίες μπορούν να αποκαλύψουν τη λαχτάρα, τις απώλειες και την αγάπη των γενεών πριν από εμάς.
26-31 Μαΐου
Σαχάρα – Η Έρημος – Η Περίοδος Έρευνας της Ομάδας μας
Η ερευνητική αυτή περίοδος εστιάζει στην εμβάθυνση της πρακτικής της ομάδας μας. Ένα επαγγελματικό καστ ηθοποιών συνεργάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, εξερευνώντας το υλικό που έχουν ετοιμάσει ατομικά, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2015. Το «σύνολο» θα εργαστεί πάνω σε σωματικές και φωνητικές δράσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στιγμές της μελλοντικής μας παράστασης. Αυτές οι δράσεις θα αναπτυχθούν στην Κρήτη και η εξέλιξη αυτών θα συνεχιστεί και αργότερα, το καλοκαίρι στην Αθήνα. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε υλικό και να θέσουμε τις βάσεις για μια παράσταση που στοχεύουμε να παρουσιάσουμε το 2016 και φυσικά να φέρουμε αυτήν την παράσταση στην Κρήτη.
 31 Μαΐου

Μια ανοιχτή παρουσίαση στην τοπική κοινότητα, η πρώτη παρουσίαση του υλικού, οι απαρχές του έργου «Σαχάρα – Η Έρημος». Το σχέδιο είναι να έχουμε μια πρακτική παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με το έργο.